Namur

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Namur? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en men kan er flink door besparen. Door middel van een zonnepanelen-installatie wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Mede door het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn woning hiervoor geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Met behulp van onze tool vind je samengestelde info aangaande zonnepanelen kopen in Namur!

zonnepanelen installateur 5000
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode50000
Gasverbruik20.130 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€164,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Namur april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Namur. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Namur kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Namur
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4600), dan loopt het voordeel al gauw op tot €570. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te lager de investering. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Namur schommelen tussen de €4800 en €6700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa zo’n 2830 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Eneco en/of Powerpeers staat dit al gauw gelijk aan €707,50 (onkosten april 2024). Door goedkope zonnepanelen in Namur kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118408€3400 – €4225€400
2304012€5175 – €5825€650
3333015€5950 – €6125€800
4392016€6450 – €6775€880
5458020€6900 – €7200€1020
6482023€7450 – €8050€1070

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Namur tref jij of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Namur bedraagt 3565 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 800 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1925 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2825 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3950 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. De doorsnee bewoners maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evengoed vinden we dunne-film panelen. Deze panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Namur?

Puur voor panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-namur

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Namur vergelijken? Door middel van het onderstaande stappenplan kies je in enkele stappen een erkende specialist in jouw streek. Verschillende bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer de karakteristieken van het huis. De woning-categorie (schuin & plat) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Namur.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op die manier weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Daarna verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen volgen er offertes van installateurs die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op de benodigde certificaten (je kunt denken aan ISO certificaat, IEC keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Namur op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Namur
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Namur een distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente