Lives-Sur-Meuse

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Lives-Sur-Meuse? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en besparen je geld. Geholpen door zonnepanelen bij je huis wek je je eigen zonne-energie op. Wegens dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Dankzij onze tool lees jij actuele tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Lives-Sur-Meuse!

zonnepanelen installateur 5101
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode51010
Gasverbruik20.850 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€166,19

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Lives-Sur-Meuse juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Namur. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Namur kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Lives-Sur-Meuse
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waarmee consumenten met een lage rente een groene lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4820), dan profiteer je al van een korting van zo’n €598. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Lives-Sur-Meuse liggen tussen de €5400 en €5500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen mondt uit in om en nabij 2860 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Eneco en Powerpeers staat dit al gauw gelijk aan €715,00 (prijspeil juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Lives-Sur-Meuse kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna vind je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119108€3450 – €4450€420
2277013€5100 – €5600€600
3358014€6025 – €6200€775
4416017€6375 – €6775€910
5470019€6900 – €7275€990
6512021€7475 – €8050€1080

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het voldoet aan een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Lives-Sur-Meuse ontdek je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lives-Sur-Meuse bedraagt 3525 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig plusminus 12 panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1975 kWh zijn dat er circa 8, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3825 kWh zijn dat 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Veel huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Lives-Sur-Meuse?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lives-sur-meuse

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Lives-Sur-Meuse vergelijken? Aan de hand van onderstaande tips kies jij moeiteloos een betrouwbare monteur in jouw omgeving. Verscheidene adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de prijs. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf zo specifiek mogelijk het huis. Het genre woning (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn essentieel. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De vakman levert jou dan ook interessant zonnepanelen advies in Lives-Sur-Meuse.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn voorletter + achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Daardoor komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Nadien krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (zoals Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Lives-Sur-Meuse op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Lives-Sur-Meuse
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Lives-Sur-Meuse een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!