Boninne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Boninne? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en je kunt er geld mee verdienen. Middels zonnepanelen op je woning wek je zelf schone energie op. Door de dalende inkoopprijs, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is dit iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Via deze pagina lees jij bruikbare informatie die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Boninne!

zonnepanelen installateur 5021
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • BTW terugvragen.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode50210
Gasverbruik20.450 kWh
Stroomverbruik kWh3325 kWh
Gemiddelde energierekening€160,02

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Boninne maart 2024

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Op energiesparen.be vind je de spelregels in de gemeente Namur. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Namur zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Boninne
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen tegen een aantrekkelijke rente een afbetalingsregeling kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4420), dan is jouw winst al gauw €548. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor ontvang je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit overschot. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te lager de investering. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Boninne liggen tussen de €4400 en €5600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen draait uit op pak ‘m beet 2870 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €717,50 (prijspeil maart 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Boninne is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna check jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120507€3550 – €4450€440
2293013€5125 – €5675€500
3335014€6075 – €6100€825
4411018€6325 – €6650€900
5443019€7025 – €7225€1000
6509022€7450 – €8175€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Boninne bekijk je of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Boninne bedraagt 3325 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1850 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2925 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3850 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Veel klanten geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Boninne?

Bij het installeren van panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-boninne

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Boninne vergelijken? Gebruikmakend van onderstaande tips vind jij in enkele stappen een goede installateur in je postcodegebied. Een aantal monteurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Verduidelijk de aard van de woning. Het soort dak (schuin of plat) en de ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman verschaft dan namelijk relevant zonnepanelen advies in Boninne.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn voorletter + achternaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Daardoor komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend zenden zij de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 5 dagen volgen er offertes van deskundigen uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar certificering (je kunt denken aan RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Boninne op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Boninne
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Boninne verplichte kost – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen met de terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!