Vedrin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Vedrin? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en financieel interessant. Met zonnepanelen op het dak kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Vanwege de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door deze pagina bekijk je praktische adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Vedrin!

zonnepanelen installateur 5020
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Zet het milieu op 1.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode50200
Gasverbruik20.440 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€159,87

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Vedrin juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Namur. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Namur bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Vedrin
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren met een lage rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4410), dan is het belastingvoordeel al gauw €547. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor krijg jeeen gepaste vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. Er is wel verandering op komst: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Vedrin zitten vaak tussen de €5000 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op pak ‘m beet 2860 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Essent en Vandebron betaal je daarvoor zo’n €715,00 (tarieven juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Vedrin is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder lees jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119106€3450 – €4325€420
2278011€5025 – €5625€650
3350015€5950 – €6275€800
4397016€6350 – €6825€950
5464019€6925 – €7300€990
6481023€7625 – €8125€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Vedrin tref je of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vedrin is 3320 kWh. Dit kan je zelf genereren met om en nabij 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1900 kWh zijn dat er circa 7, voor 2925 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 4000 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. De meeste bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Vedrin?

Voor panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vedrin

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Vedrin vergelijken? Gebruikmakend van onze stappenplan zoek je moeiteloos een uitstekende monteur in jouw omgeving. Verschillende specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Kijk goed naar certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Detailleer duidelijk het huis. Het soort woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur geeft jou dan professioneel zonnepanelen advies in Vedrin.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Hierdoor is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daarna verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de beste aanschafprijs, maar check ook op relevante keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Vedrin op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Vedrin
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Vedrin een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!