Subsidie

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Je eigen elektriciteit opwekken door gebruik te maken van zonnepanelen of -collectors klinkt heel leuk, en is dat ook wel. De factuur die aan de leverancier van de apparatuur voldaan moet worden is echter in veel gevallen behoorlijk pretbedervend. Vandaar dat flink wat overheden subsidies in het leven hebben geroepen. Zo worden burgers geholpen om over de aanschafprijs heen te komen, en stimuleert de gemeente of overheid bovendien het gebruik van groene stroom.

Forse subsidiepot beschikbaar
De bedragen die na aanschaf terug te krijgen zijn liegen er niet om. Het is dus een aanrader om je goed in de subsidieregelingen van jouw regio te verdiepen: zo voorkom je dat je onnodig veel geld moet neertellen voor de zonne-energie-installatie. In België, bijvoorbeeld, kun je bijna veertig procent van de aanschafkosten op de een of andere manier weer terurkrijgen. Reken jezelf overigens niet té snel rijk: niet iedereen komt namelijk in aanmerking voor dit grote percentage. Het bedrag dat vergoed wordt hangt namelijk af van een aantal eigenschappen van de gekochte installatie. Zo speelt het type mee (zonnecollector of PV-paneel), maar ook de plaats en de hoeveelheid zijn van belang bij de berekening van een financiële tegemoetkoming van hogerhand.

Verschillende premie per gemeente
Zoals gezegd is het zeer zeker aan te raden om even langs te gaan bij het gemeentehuis in je woonplaats. Daar weten ze namelijk precies wat er op jouw situatie van toepassing is. Regels die universeel voor het hele land (of zelfs voor de gehele EU) zijn er vooralsnog namelijk niet.