Stavelot

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Stavelot? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en leveren ook nog eens euro’s op. Via zonnepanelen gericht op het zuiden wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Ten gevolg van de steeds gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Aan de hand van onze tool ontdek jij handige info die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Stavelot!

zonnepanelen installateur 4970
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLuik
GemeenteStavelot
Postcode49700
Gasverbruik20.090 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€163,47

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Stavelot juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be lees jij hoe het ervoor staat in de gemeente Stavelot. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Stavelot is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Stavelot
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4560), dan is het belastingvoordeel al gauw €565. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Hiervoor ontvang je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 5 procent rente. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (juni 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Stavelot fluctueren tussen de €4700 en €6800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen mondt uit in pak ‘m beet 2790 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect en Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €697,50 (tarieven juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Stavelot bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht doorzoek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118707€3700 – €4300€430
2282013€5250 – €5775€525
3329015€6075 – €6075€700
4400017€6375 – €6625€940
5459020€7000 – €7225€990
6505021€7600 – €8025€1100

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Stavelot bekijk jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Stavelot is 3545 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 11 panelen van 320 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1925 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2825 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3975 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Bijna alle huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien bestaan er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Stavelot?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-stavelot

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Stavelot vergelijken? Via het onderstaande stappenplan tref je binnen enkele minuten een deskundige aanbieder in je postcodegebied. Tal van installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het type dak (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn relevant. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist geeft dan goedzonnepanelen advies in Stavelot.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Dan weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van specialisten uit de regio. Let niet alleen op de laagste prijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Stavelot op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Stavelot
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Stavelot verplichte kost – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente