Flawinne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Flawinne? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. Via krachtige zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door de steeds gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door gebruik te maken van deze pagina vind jij veelzijdige informatie aangaande zonnepanelen kopen in Flawinne!

zonnepanelen installateur 5020
 • Structureel lagere energiekost.
 • Zet het milieu op 1.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode50200
Gasverbruik20.400 kWh
Stroomverbruik kWh3300 kWh
Gemiddelde energierekening€159,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Flawinne juli 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be doorzoek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Namur. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Namur zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Flawinne
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens met een interessante rente een lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4370), dan bedraagt het voordeel al snel €542. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. In ruil ontvang je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huishoudens hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Flawinne fluctueren tussen de €5400 en €6600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen wekt op grofweg 2820 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Engie en Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €705,00 (tarief juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Flawinne kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
121007€3675 – €4350€390
2271011€5025 – €5750€500
3331016€6050 – €6050€825
4420017€6475 – €6775€930
5447019€6925 – €7175€980
6500023€7650 – €7875€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een sterk dak. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Flawinne vind jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Flawinne bedraagt 3300 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1950 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2900 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3800 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Eveneens kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Flawinne?

Voor het leggen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-flawinne

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Flawinne vergelijken? Aan de hand van de uitleg die hierna komt heb je vandaag nog een goede specialist in jouw streek. Een aantal specialisten hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de prijs. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf het type woning. Het soort dak (schuin & plat) en de oriëntatie van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer daarna een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Flawinne.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar eventuele keurmerken (bijv. ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Flawinne op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Flawinne
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Flawinne een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!