Naninne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Naninne? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en men kan er flink door besparen. Door zonnepanelen op jouw woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Als gevolg van de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van deze website bekijk jij uitgebreide aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Naninne!

zonnepanelen installateur 5100
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Draag bij aan een milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode51000
Gasverbruik20.810 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€165,57

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Naninne juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be check jij welke regelingen er zijn in de gemeente Namur. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Namur zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Naninne
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een groene lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4780), dan is het belastingvoordeel al gauw €593. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000 woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te lager de investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Naninne komen doorgaans uit tussen de €5200 en €6600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen staat voor grofweg 2820 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Budget Energie en Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €705,00 (onkosten juli 2024). Met goedkope zonnepanelen in Naninne kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119606€3600 – €4200€420
2298013€5100 – €5800€500
3327016€6025 – €6150€700
4411018€6400 – €6675€950
5455019€7025 – €7225€1030
6505023€7475 – €7825€1070

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Naninne tref je of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Naninne is 3505 kWh. Dit kan je zelf genereren met circa 12 panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2975 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3850 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de bewoners kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Naninne?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-naninne

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Naninne vergelijken? Met tips van onze adviseurs zoek jij zonder problemen een deskundige vakspecialist in de buurt. Diverse specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het uitgangspunt een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een particuliere woning of huurwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf het soort huis. Het type woning (plat & schuin) en de focus-richting van het huis zijn belangrijke onderdelen. Selecteer ook een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Naninne.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Dan is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar vraag ook om de benodigde certificaten (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Naninne op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Naninne
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Naninne een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!