Wierde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Wierde? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en financieel interessant. Door gebruik te maken van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Als gevolg van het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door deze pagina bekijk jij veelzijdige gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Wierde!

zonnepanelen installateur 5100
 • Makkelijk geld besparen.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • BTW terugvragen.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode51000
Gasverbruik20.830 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€165,88

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Wierde maart 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be vind je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Namur. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Namur zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Wierde
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten heel voordelig een groene lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4800), dan loopt het voordeel al gauw op tot €595. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie ontvang je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een 5% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Wierde zitten vaak tussen de €5300 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen mondt uit in om en nabij 2840 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Delta en Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €710,00 (onkosten maart 2024). Door goedkope zonnepanelen in Wierde kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder ontdek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117408€3625 – €4225€400
2297011€5050 – €5825€650
3352015€6025 – €6025€725
4401017€6475 – €6725€880
5434019€7000 – €7175€990
6503022€7475 – €7850€1070

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Vanwege de zonnepanelencheck Wierde vind je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wierde bedraagt 3515 kWh. Dit staat voor pakweg 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2800 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3825 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. De meeste mensen installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Wierde?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Vaak is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wierde

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Wierde vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten zoek jij moeiteloos een uitmuntende aanbieder in je postcodegebied. Verscheidene bedrijven bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Let ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het type woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman levert jou dan ook toepasbaar zonnepanelen advies in Wierde.

 4. Vul contactgegevens in

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar is het helder hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  In een week krijg je persoonlijke offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (zoals bijv. TÜV keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor panelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Wierde op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Wierde
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wierde verplichte kost – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!