Erpent

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Erpent? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en heb je razendsnel terugverdiend. Aan de hand van zonnepanelen bij je huis kan je zelf stroom opwekken. Omwille van de lagere prijs van de panelen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door middel van onze vergelijker lees je actuele gegevens die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Erpent!

zonnepanelen installateur 5101
 • Direct lagere energielasten.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode51010
Gasverbruik20.840 kWh
Stroomverbruik kWh3520 kWh
Gemiddelde energierekening€166,03

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Erpent maart 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be ontdek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Namur. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Namur is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Erpent
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een groene lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4810), dan is het belastingvoordeel al gauw €596. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een royale 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Erpent zitten vaak tussen de €4300 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op grofweg 2850 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Eneco of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €712,50 (prijspeil maart 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Erpent kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht doorzoek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120108€3525 – €4200€430
2303012€5025 – €5675€650
3354015€5900 – €6100€700
4412018€6375 – €6725€950
5433019€6950 – €7300€1020
6498022€7600 – €8000€1050

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Erpent lees jij of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Erpent is 3520 kWh. Je hebt dus nodig om en nabij 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 1900 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 3000 kWh gaan we uit van 12, en voor 3825 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De doorsnee bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Erpent?

Voor het plaatsen van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-erpent

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Erpent vergelijken? Geholpen door de uitleg die hierna komt zoek jij moeiteloos een goede specialist in jouw eigen buurt. Een aantal monteurs beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk de eigenschappen van het huis. Het genre dak (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Erpent.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en het mailadres. Zo weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend zenden zij de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit uw regio. Pas op voor alleen de scherpste prijs, maar let ook op certificering (je kunt denken aan CE-keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Erpent op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Erpent
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Erpent een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!