Saint-Marc

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Saint-Marc? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Met krachtige zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Mede door dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Geholpen door deze pagina vind jij samengestelde gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Saint-Marc!

zonnepanelen installateur 5003
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Zet het milieu op 1.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode50030
Gasverbruik20.360 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€165,38

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Saint-Marc maart 2024

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Namur. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Namur kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Saint-Marc
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen tegen een speciaal rentetarief een lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4330), dan is het belastingvoordeel al gauw €537. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al 500.000investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Saint-Marc komen doorgaans uit tussen de €5400 en €6100 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa om en nabij 2780 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Engie en/of Powerpeers staat dit al gauw gelijk aan €695,00 (prijs maart 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Saint-Marc is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118806€3600 – €4300€430
2270011€5075 – €5650€600
3330014€5975 – €6100€850
4391018€6525 – €6850€910
5445019€6900 – €7300€1010
6519021€7550 – €8125€1070

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Saint-Marc vind je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Saint-Marc is 3580 kWh. Dit staat voor zo’n 10 panelen van 295 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1950 kWh zijn dat er circa 7, voor 2850 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3975 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Meer dan de helft van de consumenten kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Saint-Marc?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-saint-marc

Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Saint-Marc vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt zoek jij in korte tijd een uitmuntende aanbieder in jouw omgeving. Sommige leveranciers hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een woning in privé-bezit? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer de eigenschappen van het huis. Het genre woning (plat + schuin) en de focus-richting van de woning zijn van groot belang. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft jou dan relevant zonnepanelen advies in Saint-Marc.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft achternaam, voornaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Dan komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Aansluitend zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  In een week ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar vraag ook om de benodigde certificaten (bijvoorbeeld ISO certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Saint-Marc op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Saint-Marc
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Saint-Marc een distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!