Marche-Les-Dames

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Marche-Les-Dames? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en winstgevend. Middels zonnepanelen op jouw woning kan je zelf stroom opwekken. Wegens de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Geholpen door onze website check je actuele details over zonnepanelen kopen in Marche-Les-Dames!

zonnepanelen installateur 5024
 • Lagere energiekost.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode50240
Gasverbruik20.480 kWh
Stroomverbruik kWh3340 kWh
Gemiddelde energierekening€160,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Marche-Les-Dames juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be lees jij wat de regels zijn in de gemeente Namur. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Namur bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Marche-Les-Dames
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4450), dan pak je al snel €552. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de traditionele tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Marche-Les-Dames komen doorgaans uit tussen de €4100 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op circa 2900 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Greenchoice en/of Powerpeers betaal je hiervoor wel €725,00 (onkosten juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Marche-Les-Dames kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf check jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120608€3700 – €4300€380
2301012€5250 – €5900€575
3341014€6100 – €6225€875
4408016€6300 – €6825€910
5451019€6925 – €7275€1000
6496023€7600 – €7950€1040

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Marche-Les-Dames bekijk je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Marche-Les-Dames is 3340 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 12 zonnepanelen van 285 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1850 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2950 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3825 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Bijna alle bewoners prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook vinden we dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Heb ik een vergunning nodig in Marche-Les-Dames?

Voor het leggen van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-marche-les-dames

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Marche-Les-Dames vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs heb je zonder problemen een erkende expert in je woonplaats. Tal van installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Check ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het uitgangspunt een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer zo specifiek mogelijk de woning. Het soort woning (schuin en/of plat) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft dan erkend zonnepanelen advies in Marche-Les-Dames.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Van belang zijn jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Hierdoor weten wij ook hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen volgen er offertes van experts met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar check ook certificering (zoals VDE keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die het dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Marche-Les-Dames op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Marche-Les-Dames
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Marche-Les-Dames aanvullend capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!