Dave

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Dave? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en je kunt er geld mee verdienen. Aan de hand van zonnepanelen op het dak wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door middel van onze website vind jij actuele informatie aangaande zonnepanelen kopen in Dave!

zonnepanelen installateur 5100
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Verantwoorde investering.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode51000
Gasverbruik20.790 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€165,26

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Dave juli 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Soms zijn er binnen gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Namur. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Namur zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Dave
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren extra voordelig een krediet kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4760), dan profiteer je al van een korting van zo’n €590. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 5% rente. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (juli 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Dave liggen tussen de €4900 en €6200 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor pak ‘m beet 2800 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Engie en/of NLE staat dit al gauw gelijk aan €700,00 (prijs juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Dave is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna ontdek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119207€3700 – €4325€380
2294012€5100 – €5675€500
3353015€6000 – €6025€850
4385016€6325 – €6600€930
5455020€6950 – €7275€990
6502022€7575 – €8025€1050

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Dave lees jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dave bedraagt 3495 kWh. Dat staat gelijk aan plusminus 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1950 kWh moet je rekenen op 8, voor 2900 kWh gaan we uit van 12, en voor 3875 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. De gemiddelde mensen verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens vind je dunne-film panelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Dave?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dave

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Dave vergelijken? Met behulp van onze stappenplan heb je zonder problemen een uitmuntende installateur in de regio. Het merendeel van de installateurs hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Bekijk ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer het type woning. De huis-categorie (schuin & plat) en de focus-richting van het huis zijn van groot belang. Maak ook een keuze voor een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman geeft dan relevant zonnepanelen advies in Dave.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en een e-mailadres. Zo is het helder hoe je te bereiken bent als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van vakmannen uit de buurt. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om certificering (bijv. ISO certificaat, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Dave op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Dave
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Dave een vergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!