Jambes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Jambes? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en financieel interessant. Door zonnepanelen bij je huis wek je je eigen zonne-energie op. Ten gevolg van de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be check jij uitgebreide tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Jambes!

zonnepanelen installateur 5100
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode51000
Gasverbruik20.800 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€165,42

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Jambes maart 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek je de spelregels in de gemeente Namur. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Namur is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Jambes
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4770), dan is jouw winst al gauw €591. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim 500.000consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door het model, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Jambes schommelen tussen de €4900 en €6600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor zo’n 2810 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Delta en/of NLE betaal je daarvoor zo’n €702,50 (tarief maart 2024). Door goedkope zonnepanelen in Jambes bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna check jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118806€3450 – €4475€400
2290011€5150 – €5750€500
3329016€6000 – €6150€875
4414018€6300 – €6775€920
5443020€7050 – €7125€990
6500021€7475 – €7800€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Jambes lees jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Jambes is 3500 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 11 panelen van 280 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 panelen passend, voor 1800 kWh zijn dat er 7, voor 2900 kWh zijn dat er 12, en voor 3950 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De meeste woningbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Tevens zijn er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Jambes?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-jambes

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Jambes vergelijken? Door het onderstaande stappenplan zoek jij snel en eenvoudig een goede leverancier in de buurt. Het merendeel van de installateurs beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer het type huis. Het soort dak (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn daarin van belang. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Jambes.

 4. Vul contactgegevens in

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft naam, het 06-nummer, en een e-mailadres. Dan komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Nadien verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van experts die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (bijv. VDE keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Jambes op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Jambes
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Jambes een forfaitaire vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!