Bouge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Bouge? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning wek je zelf schone energie op. Dankzij de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met zonnepanelenvoordeel.be lees jij samengestelde toelichtingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Bouge!

zonnepanelen installateur 5004
 • Makkelijk geld besparen.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Zelf controle over je energiekosten
 • BTW terugvragen.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode50040
Gasverbruik20.370 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€165,54

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Bouge juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref jij hoe het ervoor staat in de gemeente Namur. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Namur zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Bouge
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens tegen een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4340), dan loopt het voordeel al gauw op tot €538. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 6% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Bouge liggen tussen om en nabij de €4600 en €6700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in om en nabij 2790 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Greenchoice en Powerpeers staat dit al gauw gelijk aan €697,50 (tarief juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Bouge kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna bekijk je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119506€3400 – €4400€380
2270011€5050 – €5825€650
3323014€6025 – €6250€875
4383017€6525 – €6825€910
5448019€7000 – €7175€960
6504022€7500 – €8025€1060

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Bouge vind jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bouge is 3585 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1900 kWh zijn dat er circa 7, voor 2925 kWh gaan we uit van 12, en voor 3850 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De gemiddelde woningbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Moet ik een vergunning aanvragen in Bouge?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bouge

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Bouge vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs vergelijk jij zonder problemen een uitmuntende specialist in de regio. Sommige specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de tarieven. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Specificeer duidelijk het huis. Het genre huis (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Bouge.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: achternaam, voornaam, het 06-nummer, en het mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 4-5 dagen volgen er offertes van vakmannen uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar let ook op kleine lettertjes/certificaten (bijv. Recyclage, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bouge op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Bouge
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Bouge aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!