Cognelée

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Cognelée? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en winstgevend. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door middel van zonnepanelenvoordeel.be bekijk jij samengestelde tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Cognelée!

zonnepanelen installateur 5022
 • Lagere energierekening.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieNamen
GemeenteNamur
Postcode50220
Gasverbruik20.460 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€160,18

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Cognelée juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Namur. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Namur zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Cognelée
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een speciale lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4430), dan is het belastingvoordeel al gauw €549. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met 5 procent rente. De win is er niet alleen voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim tienduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Cognelée zitten vaak tussen de €4100 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen staat voor grofweg 2880 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Eneco of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €720,00 (tarief juli 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Cognelée bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118707€3525 – €4200€430
2273012€5100 – €5700€675
3360016€5900 – €6250€825
4387018€6350 – €6700€890
5455020€7075 – €7175€1030
6493021€7400 – €7825€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Door o.a. de zonnepanelencheck Cognelée tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Cognelée is 3330 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 975 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2875 kWh gaan we uit van 12, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. De gemiddelde consumenten installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Tevens kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Cognelée?

Bij het installeren van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-cognelee

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Cognelée vergelijken? Met het advies hieronder kies je vandaag nog een deskundige specialist in de regio. Verscheidene bedrijven hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijs. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf het type huis. Het soort dak (schuin of plat) en de ligging van het huis zijn cruciaal. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft dan actueel zonnepanelen advies in Cognelée.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om voorletter + achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Dan weten wij ook hoe je te bereiken bent als de experts nadere info nodig hebben. Nadien versturen ze de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op de benodigde certificaten (bijvoorbeeld IEC keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Cognelée op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Cognelée
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Cognelée een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!