Hannut

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Hannut? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Door het zonnepanelen-systeem wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is dit iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Op basis van deze pagina ontdek je actuele aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Hannut!

zonnepanelen installateur 4280
 • Lagere energiekost.
 • Milieubewuste keuze.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieLuik
GemeenteHannut
Postcode42800
Gasverbruik23.460 kWh
Stroomverbruik kWh3530 kWh
Gemiddelde energierekening€177,18

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Hannut februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Hannut. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Hannut zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Hannut
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten met een interessante rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4680), dan is het voordeel al snel €580. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Hannut komen doorgaans uit tussen de €5400 en €6300, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa ongeveer 2980 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Eneco en/of Pure Energie betaal je al snel €745,00 (tarieven februari 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Hannut kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119407€3650 – €4475€410
2281011€5250 – €5875€500
3327016€6050 – €6150€750
4387017€6500 – €6600€880
5464019€7050 – €7175€1000
6485022€7600 – €8050€1050

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Hannut bekijk jij of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hannut bedraagt 3530 kWh. Dit kan je zelf genereren met plusminus 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1950 kWh moet je rekenen op 8, voor 2875 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De doorsnee bewoners verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Hannut?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hannut

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Hannut vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs heb jij in een zeer korte periode een goede vakspecialist in de buurt. De meeste bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Treft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer expliciet het huis. De woning-categorie (schuin of plat) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak vervolgens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Hannut.

 4. Vul contactgegevens in

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Vervolgens ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week ontvang je een offerte op maat van deskundigen uit uw regio. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie het dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Hannut op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Hannut
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Hannut een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente