Abolens

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Abolens? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en een goede investering. Geholpen door krachtige zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Gezien de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Op basis van onze tool check jij samengestelde informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Abolens!

zonnepanelen installateur 4280
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieLuik
GemeenteHannut
Postcode42800
Gasverbruik22.060 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€166,84

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Abolens juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be tref jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Hannut. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Hannut zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Abolens
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren erg goedkoop een groene lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5030), dan pak je al snel €624. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat wel veranderen: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een 5% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Abolens fluctueren tussen de €5300 en €6500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert plusminus 2940 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en Nuon betaal je al snel €735,00 (tarief juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Abolens is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120906€3600 – €4450€400
2274013€5250 – €5700€525
3343014€6025 – €6050€775
4399017€6550 – €6725€900
5468019€7000 – €7250€980
6508023€7450 – €8125€1100

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Wegens de zonnepanelencheck Abolens achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Abolens is 3330 kWh. Dit staat voor om en nabij 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2900 kWh zijn dat er 12, en voor 3975 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Abolens?

Bij het installeren van panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-abolens

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Abolens vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan heb je snel en eenvoudig een uitmuntende vakspecialist in jouw eigen buurt. Het merendeel van de bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk de aard van het huis. Het genre huis (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn daarin van belang. Maak ook een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Abolens.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Zo komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (bijvoorbeeld Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Abolens op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Abolens
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Abolens een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!