Wansin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Wansin? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en hebben een prima rendement. Middels zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Op basis van onze vergelijker check jij toepasbare details m.b.t. zonnepanelen kopen in Wansin!

zonnepanelen installateur 4280
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Goed voor het milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLuik
GemeenteHannut
Postcode42800
Gasverbruik22.220 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€169,31

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Wansin mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Hannut. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Hannut bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Wansin
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten met een interessante rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4440), dan pak je al snel €550. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De huidige kosten van een aanbieding met 10 panelen in Wansin liggen tussen om en nabij de €4000 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor om en nabij 3100 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Energiedirect of Pure Energie betaal je al snel €775,00 (prijs mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Wansin kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna vind je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118307€3500 – €4250€400
2274013€5075 – €5775€550
3340014€6000 – €6250€800
4410016€6375 – €6825€880
5450019€7075 – €7175€1030
6498021€7700 – €8100€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Wansin lees jij of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wansin is 3410 kWh. Dit kan je zelf opwekken met circa 10 panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1825 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2850 kWh zijn dat er 12, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Meer dan 50% van de consumenten kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed vind je dunne-film panelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Wansin?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wansin

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Wansin vergelijken? Met behulp van onderstaande tips tref je vandaag nog een betrouwbare vakspecialist in de regio. Verschillende leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Wees scherp op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Detailleer expliciet jouw woning. De woning-categorie (schuin & plat) en de geografische ligging van het huis zijn essentieel. Maak vervolgens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Wansin.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om naam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan is het duidelijk hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van experts die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om de benodigde certificaten (zoals bijv. IEC keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gymzalen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wansin op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Wansin
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Wansin een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!