Merdorp

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Merdorp? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en financieel interessant. Door middel van een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be lees jij praktische raadgeving die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Merdorp!

zonnepanelen installateur 4280
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Groene investering.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieLuik
GemeenteHannut
Postcode42800
Gasverbruik22.150 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€168,23

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Merdorp juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek je wat de regels zijn in de gemeente Hannut. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Hannut zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Merdorp
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4370), dan is jouw winst al gauw €542. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Merdorp schommelen tussen de €4200 en €5700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op ongeveer 3030 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Delta of Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €757,50 (tarief juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Merdorp kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder check je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118606€3600 – €4300€410
2280013€5025 – €5700€525
3335016€5925 – €6250€700
4407017€6475 – €6650€940
5470019€6925 – €7150€990
6486023€7650 – €8125€1080

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Merdorp bekijk je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Merdorp bedraagt 3375 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 11 panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 2000 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2875 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de investeerders verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed zijn er dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Merdorp?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-merdorp

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Merdorp vergelijken? Door gebruik te maken van de adviezen van onze specialisten vergelijk je in enkele stappen een professionele vakman in jouw omgeving. Verschillende installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf duidelijk het huis. Het soort dak (schuin & plat) en de ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer daarna een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Merdorp.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Daarna zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 5 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar check ook op eventuele keurmerken (bijv. RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, zijn panelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Merdorp op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Merdorp
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Merdorp een vergoeding aan de distributienetbeheerder – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!