Avernas-Le-Bauduin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Avernas-Le-Bauduin? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en winstgevend. Door middel van zonnepanelen bij je huis wek je je eigen zonne-energie op. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Op basis van onze vergelijker lees je handige adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Avernas-Le-Bauduin!

zonnepanelen installateur 4280
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLuik
GemeenteHannut
Postcode42800
Gasverbruik22.070 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€167,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Avernas-Le-Bauduin juli 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat er precies mogelijk is in de gemeente Hannut. Onduidelijke informatie? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Hannut zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Avernas-Le-Bauduin
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waardoor huishoudens erg goedkoop een speciale lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€5040), dan profiteer je al van een korting van zo’n €625. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Daarvoor ontvang jenatuurlijk een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een rente van 4 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Avernas-Le-Bauduin liggen tussen de €5400 en €6300 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen mondt uit in zo’n 2950 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice en/of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €737,50 (tarief juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Avernas-Le-Bauduin kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120408€3700 – €4425€390
2297011€5275 – €5825€500
3340015€6000 – €6025€775
4398018€6450 – €6600€890
5468020€6925 – €7200€990
6495022€7475 – €7900€1100

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Avernas-Le-Bauduin bekijk jij de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Avernas-Le-Bauduin is 3335 kWh. Je hebt dus nodig rond de 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1825 kWh zijn dat er circa 7, voor 2800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3900 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. De meeste consumenten verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Avernas-Le-Bauduin?

Bij het installeren van PV-panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-avernas-le-bauduin

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Avernas-Le-Bauduin vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan tref jij zonder problemen een betrouwbare specialist in de buurt. Het merendeel van de leveranciers bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de kosten. Check ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf de aard van het huis. Het genre dak (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn essentieel. Kies tevens een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist geeft jou dan geschikt zonnepanelen advies in Avernas-Le-Bauduin.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Op basis daarvan is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste ontvangt u ook de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar check ook de benodigde certificaten (bijv. Recyclage, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Avernas-Le-Bauduin op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Avernas-Le-Bauduin
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Avernas-Le-Bauduin een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!