Blehen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Blehen? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en goed voor de portemonnee. D.m.v. zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? D.m.v. de zonnepanelen-vergelijker doorzoek je toepasbare tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Blehen!

zonnepanelen installateur 4280
 • Lagere energiekost.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLuik
GemeenteHannut
Postcode42800
Gasverbruik22.100 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€167,46

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Blehen april 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat er precies mogelijk is in de gemeente Hannut. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Hannut zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Blehen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten heel voordelig een groene lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4320), dan is het voordeel al snel €536. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Er is wel verandering op komst: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 5 procent rente. De win is er niet alleen voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Blehen variëren tussen de €5400 en €5700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat gelijk aan circa ongeveer 2980 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Eneco en/of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €745,00 (tarief april 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Blehen kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder check je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120307€3650 – €4200€400
2276012€5200 – €5725€500
3331014€5925 – €6275€825
4406017€6300 – €6725€890
5440020€7000 – €7150€990
6516021€7650 – €7950€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Blehen bekijk jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Blehen is 3350 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pakweg 11 pv-panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1800 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3950 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de klanten kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Blehen?

Voor het plaatsen van PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-blehen

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Blehen vergelijken? Aan de hand van het onderstaande stappenplan heb jij snel en eenvoudig een betrouwbare vakman in de regio. Het merendeel van de leveranciers beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op het tarief. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf de aard van de woning. Het type dak (schuin en/of plat) en de ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Kies daarna een dag en tijdstip voor installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De vakman geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Blehen.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Je kunt denken aan je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Zo is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Als laatste zenden zij de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de goedkoopste prijzen, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld Recyclage, ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Huren kan al vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Blehen op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Blehen
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Blehen een vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!