Trognée

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Trognée? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en winstgevend. Gebruikmakend van zonnepanelen op het dak wek je zelf schone energie op. Door de dalende verkoopprijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door middel van deze website vind jij uitgebreide aanbevelingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Trognée!

zonnepanelen installateur 4280
 • Snelle terugverdientijd.
 • Milieubewuste keuze.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Lange levensduur.

ProvincieLuik
GemeenteHannut
Postcode42800
Gasverbruik22.200 kWh
Stroomverbruik kWh3400 kWh
Gemiddelde energierekening€169,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Trognée februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Hannut. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Hannut zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Trognée
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren verrassend voordelig een krediet kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4420), dan pak je al snel €548. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno februari 2024. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al 500.000investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Trognée fluctueren tussen de €4900 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op pakweg 3080 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice en Qurrent betaal je daarvoor zo’n €770,00 (prijs februari 2024). Via goedkope zonnepanelen in Trognée is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel check jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118407€3475 – €4275€380
2281013€5200 – €5725€625
3346014€6075 – €6025€725
4394018€6375 – €6700€920
5440019€7025 – €7200€990
6485021€7500 – €8000€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Trognée bekijk jij of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Trognée bedraagt 3400 kWh. Dit kan je zelf opwekken met rond de 12 panelen van 325 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is vrijwel hetzelfde. Veel consumenten bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen vallen veel minder op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Trognée?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-trognee

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Trognée vergelijken? Dankzij het advies hieronder tref jij in een zeer korte periode een uitmuntende installateur in je woonplaats. Tal van specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Definieer expliciet het huis. Het type dak (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn voor de monteur interessant. Kies daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Trognée.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Zo komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Vervolgens ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op certificering (zoals RoHS certificaat, VDE keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Trognée op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Trognée
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Trognée een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!