Cras-Avernas

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Cras-Avernas? Zonnepanelen zijn duurzaam en leveren ook nog eens euro’s op. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Door de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Via deze pagina tref jij accurate info die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Cras-Avernas!

zonnepanelen installateur 4280
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieLuik
GemeenteHannut
Postcode42800
Gasverbruik22.110 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€167,61

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Cras-Avernas april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Hannut. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Hannut kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Cras-Avernas
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een lage rente een groene lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun woning energiezuiniger te maken. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4330), dan loopt het voordeel al gauw op tot €537. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Cras-Avernas schommelen tussen de €4400 en €5900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in om en nabij 2990 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Energiedirect of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €747,50 (prijspeil april 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Cras-Avernas kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120608€3400 – €4250€410
2291011€5175 – €5875€500
3352014€6050 – €6175€750
4414017€6350 – €6850€930
5448019€6950 – €7125€960
6494023€7625 – €8000€1110

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Cras-Avernas vind je of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Cras-Avernas bedraagt 3355 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 12 zonnepanelen van 285 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1975 kWh gaat het om 7, voor 2800 kWh gaan we uit van 12, en voor 3900 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Bijna alle investeerders installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Cras-Avernas?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-cras-avernas

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Cras-Avernas vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten kies jij in een zeer korte periode een goede specialist in je woonplaats. Veel specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf de aard van het huis. Het type dak (plat + schuin) en de oriëntatie van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Cras-Avernas.

 4. Vul contactgegevens in

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de goedkoopste aanbieder, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (bijv. ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Cras-Avernas op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Cras-Avernas
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Cras-Avernas een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!