Diksmuide

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Diksmuide? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en winstgevend. Door krachtige zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Door o.a. gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door onze vergelijker tref je samengestelde info m.b.t. zonnepanelen kopen in Diksmuide!

zonnepanelen installateur 8600
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Groene investering.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDiksmuide
Postcode86000
Gasverbruik21.880 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€170,82

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Diksmuide juni 2024

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Diksmuide. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Diksmuide zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Diksmuide
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waardoor consumenten erg goedkoop een speciale lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun woning energiezuiniger te maken. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4850), dan is het belastingvoordeel al gauw €601. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Hiervoor ontvang je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met 4 procent rente. De win is er niet alleen voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Diksmuide komen doorgaans uit tussen de €4000 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op circa 2940 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Eneco en/of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €735,00 (vergoeding juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Diksmuide kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117807€3575 – €4450€390
2280011€5075 – €5775€600
3345016€5950 – €6225€750
4399016€6450 – €6675€940
5466019€7025 – €7125€1020
6518021€7525 – €8150€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Diksmuide ontdek jij of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Diksmuide is 3540 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2850 kWh zijn dat er 12, en voor 3975 kWh zijn dat 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De meeste consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens bestaan er dunne-film panelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Diksmuide?

Voor PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-diksmuide

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Diksmuide vergelijken? D.m.v. het onderstaande stappenplan zoek jij moeiteloos een goede vakman in de regio. Tal van installateurs beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan het tarief. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Detailleer het type woning. De woning-categorie (schuin & plat) en de ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist biedt zo geschikt zonnepanelen advies in Diksmuide.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Zo is het helder hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Nadien krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 4-5 dagen volgen er offertes van specialisten die actief zijn in de regio. Let niet alleen op de goedkoopste prijzen, maar kijk goed naar relevante keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Diksmuide op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Diksmuide
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Diksmuide een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente