Wevelgem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Wevelgem? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en je kunt er geld mee verdienen. Door middel van een zonnepanelen-installatie wek je zelf schone energie op. Als gevolg van de lagere prijs van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Middels onze vergelijker lees jij samengestelde tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Wevelgem!

zonnepanelen installateur 8560
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteWevelgem
Postcode85600
Gasverbruik21.840 kWh
Stroomverbruik kWh3520 kWh
Gemiddelde energierekening€170,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Wevelgem mei 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Wevelgem. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Wevelgem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Wevelgem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren tegen een speciaal rentetarief een groene lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4810), dan loopt het voordeel al gauw op tot €596. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Daarvoor ontvang jeeen soort vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (mei 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Wevelgem komen doorgaans uit tussen de €5100 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2900 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Budget Energie en NLE betaal je daarvoor ongeveer €725,00 (vergoeding mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Wevelgem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel bekijk jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120207€3425 – €4325€380
2307012€5150 – €5625€650
3358015€6075 – €6275€700
4385016€6300 – €6850€920
5450020€6925 – €7200€980
6480021€7550 – €7925€1070

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Wevelgem bekijk je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wevelgem bedraagt 3520 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 panelen gewenst, voor 1825 kWh moet je rekenen op 7, voor 2825 kWh gaan we uit van 12, en voor 3875 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De doorsnee investeerders prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook vinden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Wevelgem?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wevelgem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Wevelgem vergelijken? Middels onderstaande tips heb je vandaag nog een erkende leverancier in je woonplaats. Een aantal installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Definieer expliciet jouw woning. Het soort woning (schuin en/of plat) en de oriëntatie van de woning zijn van groot belang. Selecteer ook een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Wevelgem.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. We vragen om je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van installateurs met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook relevante keurmerken (voorbeelden zijn VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Wevelgem op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Wevelgem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Wevelgem een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente