Keiem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Keiem? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en financieel interessant. D.m.v. zonnepanelen op je woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Als gevolg van de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door deze pagina lees jij praktische tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Keiem!

zonnepanelen installateur 8600
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • BTW terugvragen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDiksmuide
Postcode86000
Gasverbruik22.460 kWh
Stroomverbruik kWh3530 kWh
Gemiddelde energierekening€173,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Keiem april 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be lees jij de spelregels in de gemeente Diksmuide. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Diksmuide kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Keiem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren extra voordelig een speciale lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4680), dan is het belastingvoordeel al gauw €580. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 4 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Keiem variëren tussen de €4500 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in grofweg 3040 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie en Nuon betaal je al snel €760,00 (prijspeil april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Keiem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna ontdek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117406€3500 – €4200€400
2306013€5250 – €5750€525
3328016€5975 – €6100€825
4414017€6325 – €6675€930
5455020€7075 – €7300€980
6512022€7675 – €8200€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Keiem check jij de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Keiem bedraagt 3530 kWh. Hiervoor heb je nodig pak ‘m beet 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 5 panelen afdoende, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3950 kWh zijn dat 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de investeerders kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Keiem?

Tijdens de montage van zonnepanelen op het huis is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-keiem

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Keiem vergelijken? Door tips van onze adviseurs zoek je vandaag nog een uitstekende installateur in jouw eigen buurt. Het merendeel van de monteurs bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot het tarief. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een woning in privé-bezit? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Schets het type woning. Het soort woning (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn essentieel. Kies ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Keiem.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Als laatste zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  In 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Keiem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Keiem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Keiem aanvullend capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!