Esen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Esen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Door gebruik te maken van zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Op basis van onze vergelijker ontdek jij bruikbare tips over zonnepanelen kopen in Esen!

zonnepanelen installateur 8600
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Zet het milieu op 1.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDiksmuide
Postcode86000
Gasverbruik22.440 kWh
Stroomverbruik kWh3520 kWh
Gemiddelde energierekening€172,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Esen april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Diksmuide. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Diksmuide zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Esen
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4660), dan is het belastingvoordeel al gauw €578. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Esen variëren tussen de €5300 en €5900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen genereert circa 3020 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie en/of Nuon betaal je hiervoor wel €755,00 (tarief april 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Esen kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder tref jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120207€3600 – €4200€440
2281013€5200 – €5875€650
3322014€5975 – €6150€850
4380018€6500 – €6750€900
5453020€6925 – €7200€1000
6513022€7550 – €8075€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Met hulp van de zonnepanelencheck Esen bekijk je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Esen bedraagt 3520 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 12 panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1950 kWh gaan we uit van 7, voor 2825 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3825 kWh zijn dat 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Bijna alle consumenten prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Esen?

Bij het installeren van PV-panelen op een woning is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-esen

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Esen vergelijken? Met behulp van de uitleg die hierna komt zoek jij binnen enkele minuten een deskundige vakspecialist in jouw omgeving. Verschillende specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf de eigenschappen van het huis. Het type huis (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn hierin van enorm belang. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Esen.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Hierdoor is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Daarna verstrekken zij de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar check ook certificering (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Esen op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Esen
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Esen aanvullend capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!