Stuivekenskerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Stuivekenskerke? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Aan de hand van een zonnepanelen-installatie wek je zelf schone energie op. Mede door dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van deze pagina bekijk jij uitgebreide tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Stuivekenskerke!

zonnepanelen installateur 8600
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Goed voor het milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDiksmuide
Postcode86000
Gasverbruik22.540 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€174,24

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Stuivekenskerke juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Diksmuide. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Diksmuide zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Stuivekenskerke
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4760), dan is het belastingvoordeel al gauw €590. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een passende vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 4 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Stuivekenskerke liggen tussen om en nabij de €4100 en €5800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen staat voor om en nabij 2710 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Energiedirect en Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €677,50 (vergoeding juli 2024). Met goedkope zonnepanelen in Stuivekenskerke kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120006€3650 – €4225€410
2295013€5125 – €5850€500
3320014€6050 – €6275€750
4392016€6550 – €6750€950
5440020€6925 – €7150€980
6481021€7650 – €7800€1100

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Stuivekenskerke bekijk je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Stuivekenskerke is 3570 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pakweg 10 pv-panelen van 320 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 3000 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. De doorsnee mensen kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens zijn er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Stuivekenskerke?

Voor het laten leggen van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-stuivekenskerke

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Stuivekenskerke vergelijken? Aan de hand van onze stappenplan vergelijk jij vandaag nog een erkende vakspecialist in je postcodegebied. Verscheidene aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de tarieven. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer het type huis. Het type woning (plat + schuin) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Stuivekenskerke.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op die manier weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar check ook certificering (bijv. Recyclage, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Stuivekenskerke op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Stuivekenskerke
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Stuivekenskerke een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomEen bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!