Lampernisse

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Lampernisse? Zonnepanelen zijn duurzaam en fiscaal aantrekkelijk. Middels het zonnepanelen-systeem wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Gebruikmakend van onze tool ontdek je veelzijdige tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Lampernisse!

zonnepanelen installateur 8600
 • Direct lagere energielasten.
 • Milieubewuste keuze.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDiksmuide
Postcode86000
Gasverbruik22.470 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€173,16

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Lampernisse september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Diksmuide. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Diksmuide zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Lampernisse
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens zonder hoge lasten een krediet kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4690), dan is het belastingvoordeel al gauw €581. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een 4 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim vele tienduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Lampernisse fluctueren tussen de €4700 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in zo’n 3050 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Essent en/of NLE betaal je daarvoor zo’n €762,50 (prijspeil september 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Lampernisse is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120207€3650 – €4200€380
2297013€5050 – €5625€550
3350015€5950 – €6150€875
4380018€6400 – €6625€900
5445019€6925 – €7150€1000
6482021€7650 – €7825€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Lampernisse vind je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lampernisse bedraagt 3535 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1900 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Veel mensen maken een keuze voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Lampernisse?

Tijdens de montage van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lampernisse

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Lampernisse vergelijken? Geholpen door onderstaande tips tref jij moeiteloos een goede vakman in de buurt. Een aantal aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de verkoopprijs. Let ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf de aard van de woning. Het soort woning (schuin en/of plat) en de ligging van het dak zijn relevant. Selecteer ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Lampernisse.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verstrekken zij de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten uit de omgeving. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op eventuele keurmerken (denk aan IEC keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gebouwendie een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Lampernisse op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Lampernisse
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Lampernisse een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!