Leke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Leke? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en een goede investering. Door gebruik te maken van zonnepanelen op jouw woning wek je zelf schone energie op. Mede door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels deze pagina lees jij bruikbare tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Leke!

zonnepanelen installateur 8600
 • Direct lagere energielasten.
 • Goed voor het milieu.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDiksmuide
Postcode86000
Gasverbruik22.480 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€173,32

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Leke juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref je wat de regels zijn in de gemeente Diksmuide. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Diksmuide zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Leke
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens met een interessante rente een groene lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4700), dan loopt het voordeel al gauw op tot €583. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie krijg je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al ruim enkele honderdduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Leke fluctueren tussen de €5200 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert plusminus 3060 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Energiedirect en/of Pure Energie betaal je hiervoor wel €765,00 (prijspeil juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Leke kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117206€3625 – €4500€390
2295011€5300 – €5825€550
3341016€5950 – €6275€725
4405018€6425 – €6800€940
5456020€7100 – €7150€1020
6512022€7450 – €7900€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Leke achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Leke bedraagt 3540 kWh. Hiervoor heb je nodig pakweg 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 panelen afdoende, voor 1950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2900 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3950 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. De meeste investeerders geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Leke?

Voor het laten leggen van panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-leke

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Leke vergelijken? Gebruikmakend van de adviezen van onze specialisten vind jij vandaag nog een professionele expert in je postcodegebied. Verschillende leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer duidelijk het huis. De dak-categorie (schuin of plat) en de ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Leke.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en een e-mailadres. Vandaar weten we hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van experts die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (denk aan IEC keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gymzalen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Leke op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Leke
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Leke een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!