Woumen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Woumen? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en men kan er flink door besparen. Dankzij het zonnepanelen-systeem wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Ten gevolg van de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Door middel van onze vergelijker lees jij veelzijdige tips die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Woumen!

zonnepanelen installateur 8600
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Groene investering.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDiksmuide
Postcode86000
Gasverbruik22.560 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€174,55

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Woumen september 2023

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Diksmuide. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Diksmuide zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Woumen
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen met een lage rente een speciale lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4780), dan bedraagt het voordeel al snel €593. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. In ruil krijg je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Woumen zitten vaak tussen de €5300 en €6400, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen genereert pakweg 2730 kWh stroom. Bij een maatschappij als Greenchoice en/of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €682,50 (prijs september 2023). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Woumen kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna check je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118006€3600 – €4325€380
2306012€5300 – €5850€675
3321016€6000 – €6025€800
4420016€6525 – €6600€910
5470019€6975 – €7300€980
6519022€7650 – €7825€1090

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Woumen check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Woumen is 3580 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig circa 10 panelen van 290 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 3000 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3875 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Meer dan de helft van de huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Woumen?

Tijdens de montage van panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-woumen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Woumen vergelijken? Middels de uitleg die hierna komt heb jij snel en eenvoudig een uitmuntende vakspecialist in jouw omgeving. Tal van leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn zaken die van belang zijn. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur biedt zo erkend zonnepanelen advies in Woumen.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Dan komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar check ook voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name organisaties die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Woumen op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Woumen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Woumen een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!