Mons

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Mons? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en heb je razendsnel terugverdiend. Dankzij zonnepanelen op het dak wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Geholpen door onze tool check jij toepasbare gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Mons!

zonnepanelen installateur 7000
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Los van de energieleverancier.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieHenegouwen
GemeenteMons
Postcode70000
Gasverbruik20.730 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€166,59

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mons mei 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. Verscheidene gemeenten werken met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je de spelregels in de gemeente Mons. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Mons bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Mons
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4450), dan is jouw winst al gauw €552. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Er is wel verandering op komst: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. De win is er niet alleen voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Mons liggen tussen om en nabij de €4200 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op om en nabij 3020 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Engie en Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €755,00 (tarieven mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Mons kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna vind je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118107€3650 – €4300€410
2271012€5250 – €5875€575
3322014€5975 – €6175€725
4391016€6425 – €6800€890
5443020€7075 – €7200€960
6507021€7675 – €8150€1060

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Mons ontdek jij of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mons is 3565 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 1875 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2925 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3950 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. De doorsnee bewoners kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Mons?

Voor het leggen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mons

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Mons vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder tref jij moeiteloos een professionele monteur in jouw eigen buurt. Het merendeel van de monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijzen. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer de eigenschappen van het huis. De woning-categorie (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer daarna een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in Mons.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn naam, tel. nr. en het emailadres. Dan weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Daaropvolgend ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen volgen er offertes van specialisten die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de laagste offerte, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan Recyclage, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Mons op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Mons
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Mons een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente