Havré

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Havré? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en fiscaal aantrekkelijk. Dankzij zonnepanelen bij je huis wek je jouw eigen duurzame stroom op. Omwille van de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker check je veelzijdige informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Havré!

zonnepanelen installateur 7021
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieHenegouwen
GemeenteMons
Postcode70210
Gasverbruik20.820 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€163,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Havré juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je de spelregels in de gemeente Mons. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Mons zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Havré
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens verrassend voordelig een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€5040), dan bedraagt het voordeel al snel €625. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Daarvoor krijg jenatuurlijk een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een 6% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (juli 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Havré zitten vaak tussen de €4500 en €5600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in genereert pakweg 2730 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Eneco en Oxxio betaal je hiervoor wel €682,50 (tarief juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Havré kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120806€3600 – €4225€390
2277012€5025 – €5675€500
3355016€5950 – €6175€750
4380016€6425 – €6600€920
5464020€7075 – €7175€1030
6509023€7425 – €7875€1110

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Havré lees jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Havré bedraagt 3410 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pakweg 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 1825 kWh gaat het om 7, voor 3000 kWh zijn dat er 12, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Veel mensen prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Havré?

Voor de installatie van panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-havre

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Havré vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan tref jij in enkele stappen een uitmuntende expert in jouw eigen buurt. Een aantal monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf duidelijk de woning. Het type woning (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Havré.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Zo komen we erachter hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Nadien verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen volgt er een transparante offerte van adviseurs uit de omgeving. Pas op voor alleen de beste aanschafprijs, maar vraag ook om certificering (bijv. RoHS certificaat, CE-keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Havré op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Havré
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Havré een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!