Merbes-Le-Château

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Merbes-Le-Château? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en hebben een prima rendement. Door gebruik te maken van de investering in zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Door o.a. gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met onze tool lees jij samengestelde details die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Merbes-Le-Château!

zonnepanelen installateur 6567
 • Structureel lagere energiekost.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieHenegouwen
GemeenteMerbes-Le-Château
Postcode65670
Gasverbruik20.710 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€166,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Merbes-Le-Château mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Merbes-Le-Château. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Merbes-Le-Château bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Merbes-Le-Château
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen erg goedkoop een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4430), dan is het voordeel al snel €549. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen goed voor het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Merbes-Le-Château schommelen tussen de €5300 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in ongeveer 3000 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Delta en/of Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €750,00 (kosten mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Merbes-Le-Château bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119707€3525 – €4500€390
2276011€5250 – €5700€500
3339016€6100 – €6225€800
4388018€6550 – €6825€880
5461020€7100 – €7250€1030
6512022€7625 – €8050€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Merbes-Le-Château bekijk je of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Merbes-Le-Château bedraagt 3555 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1975 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2900 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3825 kWh zijn dat 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De doorsnee klanten maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Eveneens kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Merbes-Le-Château?

Voor zonnepanelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-merbes-le-chateau

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Merbes-Le-Château vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder vind je zonder problemen een deskundige vakman in jouw omgeving. Diverse monteurs hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen het tarief. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf het soort woning. Het type woning (schuin of plat) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak vervolgens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Merbes-Le-Château.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar komen we erachter hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Let niet alleen op de laagste prijs, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (zoals TÜV keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, RoHS certificaat) en klantervaringen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Merbes-Le-Château op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Merbes-Le-Château
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Merbes-Le-Château een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente