Ghlin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Ghlin? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Door zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Als gevolg van dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door de zonnepanelen-vergelijker lees je toepasbare toelichtingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Ghlin!

zonnepanelen installateur 7011
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Groene investering.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieHenegouwen
GemeenteMons
Postcode70110
Gasverbruik20.770 kWh
Stroomverbruik kWh3385 kWh
Gemiddelde energierekening€162,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Ghlin februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Mons. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Mons zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Ghlin
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4990), dan profiteer je al van een korting van zo’n €619. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. In ruil krijg je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Er is wel verandering op komst: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Ghlin fluctueren tussen de €4600 en €6700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op pak ‘m beet 3090 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Delta en Nuon staat dit al gauw gelijk aan €772,50 (tarieven februari 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Ghlin kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht tref jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120507€3600 – €4200€420
2271013€5050 – €5700€675
3346014€5975 – €6250€800
4399016€6350 – €6775€940
5445020€6975 – €7175€990
6499022€7575 – €8200€1060

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Ghlin lees jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ghlin is 3385 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig om en nabij 12 zonnepanelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2800 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3875 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Veel klanten bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ghlin?

Puur voor zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ghlin

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Ghlin vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan heb je in enkele stappen een deskundige specialist in jouw omgeving. Sommige leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de tarieven. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer zo specifiek mogelijk het huis. Het genre woning (plat & schuin) en de focus-richting van het huis zijn zaken die van belang zijn. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert biedt zo relevant zonnepanelen advies in Ghlin.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Vandaar weten wij ook hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Nadien verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen volgen er offertes van specialisten uit uw regio. Kijk verder dan het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om eventuele keurmerken (zoals VDE keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Ghlin op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Ghlin
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ghlin een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!