Flénu

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Flénu? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Door gebruik te maken van de investering in zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door middel van onze vergelijker doorzoek je bruikbare adviezen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Flénu!

zonnepanelen installateur 7012
 • Lagere energierekening.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieHenegouwen
GemeenteMons
Postcode70120
Gasverbruik20.780 kWh
Stroomverbruik kWh3390 kWh
Gemiddelde energierekening€162,86

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Flénu maart 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be tref je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Mons. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Mons kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Flénu
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5000), dan pak je al snel €620. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil krijg je een soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Flénu zitten vaak tussen de €4400 en €5700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen genereert ongeveer 3100 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Energiedirect en/of Pure Energie betaal je hiervoor wel €775,00 (onkosten maart 2024). Via goedkope zonnepanelen in Flénu kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf vind je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117307€3700 – €4475€390
2307012€5000 – €5775€500
3354016€6025 – €6050€800
4392016€6300 – €6600€950
5465019€7050 – €7175€1010
6501023€7600 – €7825€1070

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Flénu bekijk je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Flénu bedraagt 3390 kWh. Hiervoor zijn benodigd omstreeks 11 panelen van 290 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen toereikend, voor 1825 kWh moet je rekenen op 7, voor 2825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3975 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Overigens vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Flénu?

Puur voor panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-flenu

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Flénu vergelijken? Met de adviezen van onze specialisten vind jij in korte tijd een uitmuntende leverancier in jouw eigen buurt. Een aantal leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Definieer het type huis. Het soort woning (plat en/of schuin) en de focus-richting van het dak zijn cruciaal. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert voorziet jou dan van betrouwbaar zonnepanelen advies in Flénu.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een week ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven uit de regio. Kijk verder dan de goedkoopste aanbieder, maar check ook op eventuele keurmerken (bijvoorbeeld CE-keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er bestaan allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Flénu op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Flénu
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Flénu een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!