Thuin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Thuin? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en financieel interessant. Gebruikmakend van zonnepanelen op je woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Dankzij dalende kosten, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met behulp van deze website bekijk je veelzijdige adviezen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Thuin!

zonnepanelen installateur 6530
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieHenegouwen
GemeenteThuin
Postcode65300
Gasverbruik20.680 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€165,82

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Thuin mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check je de spelregels in de gemeente Thuin. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Thuin zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Thuin
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens met een interessante rente een speciale lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4400), dan pak je al snel €545. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (mei 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Thuin variëren tussen de €4400 en €5500 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen draait uit op pakweg 2970 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Greenchoice of Pure Energie betaal je hiervoor wel €742,50 (onkosten mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Thuin kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120307€3425 – €4475€400
2306011€5225 – €5600€600
3331015€6100 – €6050€700
4405018€6450 – €6700€880
5449020€7025 – €7150€1000
6515021€7400 – €7950€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Thuin achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Thuin is 3540 kWh. Je hebt dus nodig pakweg 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1900 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2950 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3950 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De meeste huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook vind je dunne-film panelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Thuin?

Tijdens de montage van PV-panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-thuin

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Thuin vergelijken? Door middel van het onderstaande stappenplan tref je zonder problemen een deskundige installateur in jouw eigen buurt. Een aantal specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijs. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer de eigenschappen van de woning. Het genre woning (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Thuin.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en het mailadres. Op die manier komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van adviseurs uit de buurt. Kijk verder dan de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar certificering (zoals IEC keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dak te klein voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Thuin op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Thuin
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Thuin een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente