Spiennes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Spiennes? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Met behulp van een zonnepanelen-installatie kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Vanwege de dalende verkoopprijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door middel van onze tool ontdek je accurate informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Spiennes!

zonnepanelen installateur 7032
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Lange levensduur.

ProvincieHenegouwen
GemeenteMons
Postcode70320
Gasverbruik20.910 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€164,86

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Spiennes juli 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Mons. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Mons zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Spiennes
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten erg goedkoop een afbetalingsregeling kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4380), dan is het voordeel al snel €543. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Spiennes liggen tussen om en nabij de €4700 en €6900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op om en nabij 2820 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco en Qurrent betaal je al snel €705,00 (onkosten juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Spiennes kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118507€3650 – €4325€430
2302012€5125 – €5775€625
3333014€5900 – €6100€825
4418018€6525 – €6825€900
5456019€7000 – €7300€990
6518021€7625 – €7825€1080

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Spiennes vind je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Spiennes bedraagt 3455 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2975 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3850 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Bijna alle huizenbezitters kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Spiennes?

Puur voor panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-spiennes

Installateur zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Spiennes vergelijken? Dankzij de uitleg die hierna komt kies je in enkele stappen een deskundige installateur in je woonplaats. Sommige adviseurs bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Specificeer zo specifiek mogelijk het huis. De dak-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak daarna een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Spiennes.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn je voor- en achternaam, tel. nr. en een e-mailadres. Vandaar komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Aansluitend versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van specialisten met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de laagste prijs, maar bekijk ook eventuele keurmerken (denk aan RoHS certificaat, IEC keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Spiennes op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Spiennes
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Spiennes een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!