Obourg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Obourg? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en financieel interessant. Middels krachtige zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Mede door de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met zonnepanelenvoordeel.be lees jij toepasbare details die helpen bij zonnepanelen kopen in Obourg!

zonnepanelen installateur 7034
 • Makkelijk geld besparen.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieHenegouwen
GemeenteMons
Postcode70340
Gasverbruik20.930 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€165,17

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Obourg juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Er zijn nog wel gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Mons. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Mons zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Obourg
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor consumenten tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4400), dan loopt het voordeel al gauw op tot €545. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim vele tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Obourg liggen tussen de €4000 en €6000 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in genereert grofweg 2840 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice en Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €710,00 (prijspeil juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Obourg bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120306€3475 – €4250€390
2272012€5200 – €5750€600
3321015€6075 – €6225€750
4405017€6550 – €6600€900
5436020€6975 – €7250€960
6500022€7500 – €7950€1050

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Met hulp van de zonnepanelencheck Obourg bekijk je of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Obourg is 3465 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pak ‘m beet 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1925 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2800 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3850 kWh zijn dat 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. De gemiddelde bewoners installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Obourg?

Bij het installeren van panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-obourg

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Obourg vergelijken? Geholpen door de uitleg die hierna komt tref je in een zeer korte periode een erkende vakspecialist in de buurt. Sommige installateurs bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf expliciet het huis. Het type dak (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn relevant. Selecteer ook een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Obourg.

 4. Vul contactgegevens in

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Zo is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van experts die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn Recyclage, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Obourg op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Obourg
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Obourg een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!