Tongeren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Tongeren? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je geld. Met behulp van zonnepanelen gericht op het zuiden is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door gebruik te maken van onze website lees jij uitgebreide tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Tongeren!

zonnepanelen installateur 3700
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Groene investering.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik23.060 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€171,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Tongeren mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees je wat er precies mogelijk is in de gemeente Tongeren. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Tongeren zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Tongeren
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waardoor consumenten erg goedkoop een afbetalingsregeling kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€5030), dan profiteer je al van een korting van zo’n €624. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een 5 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Tongeren liggen tussen de €4800 en €6900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in plusminus 2990 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Delta en/of Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €747,50 (vergoeding mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Tongeren kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna lees jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120306€3425 – €4225€400
2271012€5050 – €5700€600
3349014€5900 – €6025€750
4386018€6450 – €6675€910
5445020€6975 – €7125€1000
6512021€7650 – €8025€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Tongeren vind je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tongeren is 3330 kWh. Dit kan je zelf genereren met plusminus 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 5 pv-panelen afdoende, voor 1950 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3850 kWh zijn dat 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Bijna alle mensen geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs ligt lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Tongeren?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw dak is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tongeren

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Tongeren vergelijken? D.m.v. onderstaande tips vind jij in enkele stappen een erkende aanbieder in jouw streek. Een aantal installateurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf duidelijk het huis. De woning-categorie (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Tongeren.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten we op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Daarna verzenden zij de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de scherpste prijs, maar bekijk ook eventuele keurmerken (je kunt denken aan VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Tongeren op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Tongeren
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Tongeren een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente