Berg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Berg? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en je kunt er geld mee verdienen. Gebruikmakend van zonnepanelen bij je huis wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Vanwege de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Gebruikmakend van deze website ontdek je uitgebreide raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Berg!

zonnepanelen installateur 3700
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.170 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€164,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Berg mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek je welke regelingen er zijn in de gemeente Tongeren. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Tongeren is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Berg
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren heel voordelig een groene lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4640), dan pak je al snel €575. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een royale 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Berg komen doorgaans uit tussen de €4200 en €5600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen mondt uit in circa 3100 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €775,00 (vergoeding mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Berg kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna ontdek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117906€3525 – €4200€420
2276013€5000 – €5625€650
3347016€5900 – €6200€800
4420017€6325 – €6700€910
5455020€7050 – €7275€970
6483021€7500 – €8100€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Berg tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Berg is 3585 kWh. Je hebt dus nodig pak ‘m beet 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 2000 kWh gaan we uit van 8, voor 2975 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3875 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Meer dan 50% van de mensen maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn breed inzetbaar. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Berg?

Puur voor zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-berg

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Berg vergelijken? Door de uitleg die hierna komt zoek jij in enkele stappen een goede vakspecialist in je postcodegebied. Het merendeel van de specialisten beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer de aard van het huis. Het soort dak (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn relevant. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Berg.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (zoals VDE keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Berg op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Berg
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Berg een distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!