Lauw

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Lauw? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en winstgevend. Middels zonnepanelen op het dak kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Mede door de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Gebruikmakend van onze vergelijker check je accurate adviezen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Lauw!

zonnepanelen installateur 3700
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Milieubewuste keuze.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.230 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€158,88

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Lauw april 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Tongeren. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit levert al snel honderden euro’s op. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Tongeren kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Lauw
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens tegen een lage rente een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4700), dan is jouw winst al gauw €583. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Lauw variëren tussen de €4500 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen resulteert in ongeveer 2750 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Essent en Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €687,50 (tarief april 2024). Via goedkope zonnepanelen in Lauw kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel bekijk jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118208€3525 – €4250€440
2299011€5250 – €5900€625
3327015€5975 – €6100€700
4381017€6375 – €6825€910
5444019€7100 – €7150€1020
6490023€7425 – €7950€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Evengoed is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Lauw achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lauw is 3315 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig ongeveer 11 panelen van 295 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1800 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2800 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede vind je dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Lauw?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lauw

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Lauw vergelijken? Door gebruik te maken van onze stappenplan tref jij binnen enkele minuten een professionele installateur in de buurt. Verschillende aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer zo concreet mogelijk de woning. Het genre huis (plat + schuin) en de ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Lauw.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 4-5 dagen volgen er offertes van deskundigen die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar let ook op eventuele keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Lauw op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Lauw
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Lauw een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!