Koninksem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Koninksem? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en je kunt er geld mee verdienen. Door middel van zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Omwille van dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met behulp van onze vergelijker vind jij samengestelde toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Koninksem!

zonnepanelen installateur 3700
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Los van de energieleverancier.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.220 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€158,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Koninksem april 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Tongeren. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Tongeren bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Koninksem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens verrassend voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4690), dan is het voordeel al snel €581. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Koninksem liggen tussen de €5300 en €6300 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen wekt op circa 2740 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent of NLE staat dit al gauw gelijk aan €685,00 (kosten april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Koninksem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel check je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119907€3525 – €4400€430
2302012€5300 – €5750€625
3350014€6075 – €6125€850
4397018€6325 – €6800€910
5444020€7050 – €7250€1000
6496023€7600 – €7950€1090

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Mede is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Koninksem achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Koninksem is 3310 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig rond de 10 panelen van 280 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 5 pv-panelen genoeg, voor 2000 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2900 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De doorsnee investeerders kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Koninksem?

Voor het laten leggen van panelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-koninksem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Koninksem vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs heb je in enkele stappen een erkende aanbieder in de buurt. Verscheidene aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Specificeer de eigenschappen van het huis. De woning-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Koninksem.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar check ook op eventuele keurmerken (zoals VDE keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Koninksem op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Koninksem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Koninksem een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!