Henis

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Henis? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en winstgevend. Door thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Als gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan het ook op mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van onze website doorzoek je accurate info aangaande zonnepanelen kopen in Henis!

zonnepanelen installateur 3700
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.200 kWh
Stroomverbruik kWh3300 kWh
Gemiddelde energierekening€158,42

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Henis juni 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je wat er precies mogelijk is in de gemeente Tongeren. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Tongeren zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Henis
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een krediet kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4670), dan profiteer je al van een korting van zo’n €579. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie krijg je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. De plannen zijn om dit te veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim vele tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Henis liggen tussen om en nabij de €4000 en €6500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op ongeveer 2720 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Essent of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €680,00 (kosten juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Henis kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel doorzoek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118708€3575 – €4425€410
2287011€5050 – €5750€675
3323015€5975 – €6250€775
4412017€6300 – €6700€920
5460019€6950 – €7250€980
6487023€7400 – €7825€1040

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Henis ontdek jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Henis is 3300 kWh. Dit staat voor plusminus 10 panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1975 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 3000 kWh zijn dat er 11, en voor 3850 kWh zijn dat 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Bijna alle consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Henis?

Voor de installatie van panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-henis

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Henis vergelijken? Met behulp van onze stappenplan tref je moeiteloos een uitstekende aanbieder in jouw omgeving. Een aantal adviseurs bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot het tarief. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk de karakteristieken van het huis. De woning-categorie (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn van groot belang. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Henis.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Dan is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen voor eventuele vragen. Nadien zenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 7 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Kijk verder dan de goedkoopste aanbieder, maar houd ook rekening met certificering (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien allerlei aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Henis op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Henis
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Henis een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!