Mal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Mal? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Middels de nieuwste zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Met behulp van onze website bekijk je samengestelde gegevens over zonnepanelen kopen in Mal!

zonnepanelen installateur 3700
 • Direct lagere energielasten.
 • Zet het milieu op 1.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.240 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€159,03

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Mal februari 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees jij wat de regels zijn in de gemeente Tongeren. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Tongeren bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Mal
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4710), dan pak je al snel €584. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. In ruil ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Mal liggen tussen om en nabij de €5200 en €5600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen genereert om en nabij 2760 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €690,00 (tarieven februari 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Mal bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder tref jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120106€3600 – €4325€380
2287011€5300 – €5750€600
3357016€5975 – €6250€775
4391017€6475 – €6700€920
5449020€6950 – €7300€1000
6489023€7650 – €8125€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Mal bekijk jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mal is 3320 kWh. Dit kan je zelf opwekken met ongeveer 12 panelen van 300 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1925 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3875 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Bijna alle woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Mal?

Puur voor zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mal

Plekken in de buurt:

Actuele merken:


Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Mal vergelijken? Middels onze stappenplan vergelijk jij vandaag nog een betrouwbare vakspecialist in je woonplaats. Een aantal bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de kosten. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Detailleer expliciet jouw woning. Het genre dak (plat en/of schuin) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Mal.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Hierdoor komen we erachter hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten uit de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar bekijk ook relevante keurmerken (zoals Recyclage, TÜV keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Mal op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Mal
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Mal een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!