Kolmont

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Kolmont? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en men kan er flink door besparen. Door innovatieve zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Door de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Gebruikmakend van onze vergelijker vind je actuele gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Kolmont!

zonnepanelen installateur 3700
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.210 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€158,57

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Kolmont juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je hoe het ervoor staat in de gemeente Tongeren. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Tongeren zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Kolmont
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren zonder hoge lasten een speciaal type lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4680), dan loopt het voordeel al gauw op tot €580. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Kolmont schommelen tussen de €4000 en €6700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in ongeveer 2730 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Engie en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €682,50 (tarief juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Kolmont kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel doorzoek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118706€3625 – €4300€400
2271013€5025 – €5625€575
3325015€6050 – €6100€750
4411017€6425 – €6675€930
5470020€7025 – €7200€1020
6493021€7625 – €7875€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Kolmont check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kolmont is 3305 kWh. Dit staat voor pakweg 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3950 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Bijna alle consumenten prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Kolmont?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kolmont

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Kolmont vergelijken? Met de uitleg die hierna komt kies je zonder problemen een professionele vakman in jouw streek. De meeste bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het soort huis (plat of schuin) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Kolmont.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Dan weten wij ook hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Vervolgens zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (zoals Recyclage, CE-keurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kolmont op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Kolmont
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Kolmont aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!