Maaseik

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Maaseik? Zonnepanelen zijn duurzaam en hebben een prima rendement. Middels krachtige zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Ten gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door middel van de zonnepanelen-vergelijker vind jij toepasbare adviezen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Maaseik!

zonnepanelen installateur 3680
 • Lagere energielasten.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieLimburg
GemeenteMaaseik
Postcode36800
Gasverbruik23.040 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€170,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Maaseik juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je welke regelingen er zijn in de gemeente Maaseik. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Maaseik zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Maaseik
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren extra voordelig een speciale lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€5010), dan bedraagt het voordeel al snel €621. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 6% rente. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim vele tienduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald door het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Maaseik schommelen tussen de €4000 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op circa 2970 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Energiedirect of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €742,50 (onkosten juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Maaseik bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder bekijk je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119608€3625 – €4225€420
2277012€5250 – €5650€575
3334015€6025 – €6025€825
4419016€6525 – €6825€900
5459020€7075 – €7125€970
6507022€7500 – €7875€1090

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Maaseik tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Maaseik bedraagt 3320 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig rond de 11 zonnepanelen van 285 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1900 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3925 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de mensen installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Maaseik?

Puur voor panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Dikwijls is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-maaseik

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Maaseik vergelijken? Geholpen door onze stappenplan heb jij in een zeer korte periode een goede installateur in je woonplaats. Diverse adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de prijzen. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf duidelijk de woning. Het type huis (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn cruciaal. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur geeft jou dan erkend zonnepanelen advies in Maaseik.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Zo weten wij ook hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat van deskundigen uit de omgeving. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (zoals bijv. ISO certificaat, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name stadions die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Maaseik op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Maaseik
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Maaseik een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente