Riksingen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Riksingen? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en besparen je geld. Met behulp van de investering in zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door onze vergelijker vind jij handige aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Riksingen!

zonnepanelen installateur 3700
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.290 kWh
Stroomverbruik kWh3345 kWh
Gemiddelde energierekening€159,80

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Riksingen juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Tongeren. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Tongeren is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Riksingen
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen tegen een lage rente een groene lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4760), dan pak je al snel €590. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Riksingen variëren tussen de €4200 en €6000 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen wekt op ongeveer 2810 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Eneco en Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €702,50 (tarieven juli 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Riksingen bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119407€3600 – €4475€410
2307013€5175 – €5625€600
3360015€6025 – €6200€850
4390016€6550 – €6625€930
5443019€7025 – €7275€980
6508023€7400 – €8000€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Riksingen vind jij of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Riksingen is 3345 kWh. Dit kan je zelf genereren met plusminus 12 panelen van 290 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 1900 kWh rekenen installateurs er 8, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3875 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Bijna alle woningbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook vinden we dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Riksingen?

Voor PV-panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-riksingen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Riksingen vergelijken? Met het onderstaande stappenplan vergelijk je binnen enkele minuten een professionele specialist in jouw streek. Het merendeel van de specialisten hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Omschrijf de karakteristieken van de woning. Het genre woning (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn goede voorbeelden. Selecteer ook een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist levert jou dan ook interessant zonnepanelen advies in Riksingen.

 4. Vul contactgegevens in

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts uit de omgeving. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. ISO certificaat, Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Riksingen op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Riksingen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Riksingen verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!