Sluizen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Sluizen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en je kunt er geld mee verdienen. Door zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf energie op uit de zon. Door o.a. de aantrekkelijke paneel prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dat ook voor mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door middel van onze vergelijker lees jij toepasbare adviezen over zonnepanelen kopen in Sluizen!

zonnepanelen installateur 3700
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • BTW terugvragen.

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.310 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€160,11

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sluizen april 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be doorzoek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Tongeren. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Tongeren zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Sluizen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4780), dan pak je al snel €593. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sluizen fluctueren tussen de €4900 en €5900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen wekt op ongeveer 2830 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en/of Pure Energie betaal je hiervoor wel €707,50 (tarieven april 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Sluizen bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118607€3700 – €4400€400
2296013€5050 – €5675€550
3320016€5925 – €6050€725
4415016€6400 – €6625€930
5457020€7100 – €7125€1000
6497023€7575 – €7850€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Sluizen bekijk jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sluizen bedraagt 3355 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 10 panelen van 280 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 4 – 5 panelen gewenst, voor 2000 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3925 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. De meeste bewoners kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Sluizen?

Tijdens de montage van PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sluizen

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Sluizen vergelijken? Door tips van onze adviseurs tref je binnen enkele minuten een betrouwbare specialist in je woonplaats. Diverse installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf de aard van het huis. Het soort huis (plat + schuin) en de ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Sluizen.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Dan weten we op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Nadien verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven uit de regio. Kijk verder dan de aantrekkelijkste prijs, maar let ook op certificering (bijv. ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sluizen op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Sluizen
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sluizen aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!